Zdravá a chutná svačinka v podobě ochucených sušených cvrčků.
- Vysoký obsah kvalitních bílkovin: Každých 100 gramů Grig cvrčků obsahuje 60 až 65 gramů bílkovin, což podporuje svalovou regeneraci a udržuje vás zasycené.
- Hmyzí produkty obsahují široké spektrum aminokyselin a vitamínů
- Vynikající svačina, netradiční dárek a zážitek.
Cvrčci k jídlu jsou netradičním snackem plným bílkovin a mikroživin. Obsahují velký podíl omega kyselin, vápníku, železa i vitamínů. Jsou tak skvělým způsobem, jak si bez výčitek pochutnat na něčem dobrém a zároveň doplnit vše potřebné pro správný chod vašeho těla. Tento trend konzumace jedlého hmyzu k nám přišel z Asie, kde jsou cvrčci, kobylky i červíci běžnou součástí denního jídelníčku milionů obyvatel.
TOP informace o jedlých cvrčcích
- Firma Grig dbá na kvalitu surovin nejen u jedlého hmyzu
- Produkty z jedlého hmyzu jsou dobře stravitelné
- Všechny Grig produkty jsou vyráběny u nás v ČR
Cvrčky můžete ochutnat ve variantách Chilli & Lime, Bacon & Mustard nebo Sour Cream & Onion.
Složení: Cvrčci (Acheta domesticus) 90%, směs koření: sůl, dextróza, syrovátka, cibule, česnek, regulátory kyselosti (E270, E330), koření, aroma.
Nutriční hodnoty na 100g Energie:
- Energie: 1895 kJ / 453 kcal
- Tuky: 19,8 g - z toho nasycené mastné kyseliny 8,5g
- Bílkoviny 60 g
- Sacharidy 11,3 g - z toho cukry 4,0 g
- Vláknina 4,2 g
- Sůl 3,3 g
Alergeny: Může obsahovat stopy obilovin obsahující lepek. Konzumace hmyzu (obsahuje chitin) může u lidí alergických na měkkýše, korýše a roztoče vyvolat alergickou reakci.
Země výroby: Česká republika
Výrobce: Grig Distribuce s.r.o., Svatopluka Čecha 2672/100, Brno, 612 00
Skladování: Uchovávejte na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě.
Proč jedlý hmyz?
Hmyz se v moderním světě začíná využívat k lidské konzumaci stále více a bylo jen otázkou času, kdy se tento trend dostane i k nám. Přestože je jídlo z hmyzu pro většinu Evropanů ještě stále docela tabu, není pro to vůbec důvod. V jezení hmyzu je totiž skrytá celá řádka benefitů, a to jak výživových, tak i ekologických či chuťových:
VÝŽIVNÁ ALTERNATIVA PLNÁ BÍLKOVIN
Hmyz je plnohodnotným zdrojem bílkovin – obsahuje jich až 70 % – i pestré škály mikroživin. Pyšní se například všemi 10 esenciálními aminokyselinami, vitamíny (např. skupiny B), prebiotiky a řadou dalších látek klíčových pro správné fungování našeho těla. Tím se nemůže chlubit jen tak nějaká potravina!
EFEKTIVNĚJŠÍ PRODUKCE
Abychom získali stejné množství bílkovin, potřebujeme pro hmyz pouze zlomek vody a krmiva ve srovnání s kravami, prasaty a dalšími tradičními hospodářskými zvířaty. Navíc je můžeme chovat prakticky v jakémkoliv prostředí.
ŠETŘÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Chov tradičních hospodářských zvířat zvládne vyprodukovat více emisí, než všechna auta na světě. Oproti tomu je chov hmyzu mnohem ekologičtější a efektivnější způsob, jak získat kvalitní a výživné jídlo plné bílkovin. Obzvláště v dnešní době, kdy se každé environmentální zlepšení počítá…
PROSTOROVĚ NENÁROČNÝ CHOV
Je to celkem k nevíře, ale až 70 % všech zemědělských ploch světa zabírá chov hospodářských zvířat. To se s hmyzem, díky jeho velikosti i způsobu chovu, stát nemůže. Hmyz je jednoduše mnohonásobně úspornější alternativou. Využijme zbylý prostor nějak efektivněji!
Proč bychom měli jíst hmyz?
Hmyz se po všech směrech ukazuje jako skvělá alternativa k tradičním zdrojům živin. Obsahuje plno bílkovin, železa, vápníku a navíc je jeho produkce velmi šetrná k životnímu prostředí. Navíc, pokud je tato surovina připravována s péčí, jde o vynikající způsob, kterým můžete ozvláštnit svůj každodenní jídelníček.
Jak chutná jedlý hmyz?
V samotných produktech obsah hmyzu nijak nepoznáte, jde totiž o surovinu s nevýraznou chutí a je tedy překryta kořením. Pokud byste se však rozhodli vyzkoušet hmyz čistě ve vysušené formě, tak se jeho chuť dá přirovnat k oříškům.
Jak je jedlý hmyz připraven?
Existuje celá řada způsobů, kterým hmyz připravit. Pro své výrobky jej používá firma Grig především ve formě prášků, kterým dodává produktům potřebné bílkoviny a ostatní minerální látky. Hmyz se však dá konzumovat i v přímé formě, například po přípravě na pánvi či v troubě. Pro tento způsob však doporučujee inspirovat se již ověřenými recepty.
Může jedlý hmyz způsobit alergie?
Hmyz obsahuje velké množství chitinu, složky která se často objevuje u korýšů. Proto naše zákazníky alergické na korýše a měkkýše varujeme o možné alergické reakci na hmyz.
Jak je jedlý hmyz zabit?
Usmrcení hmyzu probíhá zcela humánně. Nejen, že se jedná o velmi jednoduchý druh živočicha, ale též disponuje uzavřenou nervovou soustavou, tedy necítí bolest. Samotné usmrcení probíhá zchlazením, kdy hmyz jako chladnokrevný živočich přirozeně přejde do stavu hibernace a je následně zmražen.
Je jedlý hmyz vegetariánský / veganský?
Jelikož se jedná o živočicha, nelze zcela tvrdit, že jde o produkt určený pro tyto kategorie, avšak díky svým nízkým nárokům na chov a prakticky nulovým dopadem na životní prostředí, je hmyz skvělým způsobem získáním živin.